Thursday, February 26, 2015

HadiSaif : Puisi

Assalamualaikum,

Hai, makin malas nak update tapi sebenarnya tersangatttt lah sibuk dan penat sekarang. Maklum lah hadi makin bijak sekarang. Ada saja perkejaan dia weyy. Sama ada tak buat apa apa teman dia main atau buat kerja sambil dukung dia. Pilih pilih. Kalau duduk teman dia main maksud nya satu kerja apa tak buat dan rumah pun waaaarghhhh. Kalau sambil buat kerja dukung dia atau aku gendong dia, mau berpeluh peluh jantan. Haha aku sendiri tak selera dengan diri sendiri. Apa lagi orang lain. Adakah sekarang orang faham kenapa perempuan lepas beranak satu ni macam bibik rupa dia. Hahahahah. Jadual aku macam ni. Bangun subuh, panaskan bubur hadi, buat susu, mandi siap siap, tukar pampers hadi, hantar pergi pengasuh, kerja, balik kerja, panjat rumah hantar barang basuh baju masak (yang kadang kadang aku cuti masak sendiri) turun balik untuk ambik hadi, teman hadi main, tidur kan hadi, masak bubur hadi, lipat baju, jemur baju, gosok tudung (dulu satu set baju aku gosok, sekarang tudung saja) kemas dapur sebab tadi masak, sembahyang then tidur. Tengah malam bagi susu. Tak campur kelas aku hujung minggu. Aku cuma ada hari ahad. Hectic gila kan. Kau bayang kan aku dah lama tak gosok lidah masa gosok gosok gigi dan dah lama tak sikat rambut yang sampai hujung tu. Mekap pun lama tak pakai, kalau pakai pun sama ada lepas siap tu peluh peluh kat hidung atau lukisan eye liner aku macam harem. Busuk. Busuk gila aku sekarang.

Banyak tak aku merungut?

Tapi, sejujurnya, aku ikhlas jaga hadi. Ikhlas, seikhlas ikhlas nya. Kalau boleh taknak lepas sesaat pun mata aku dari hadi. Nak tengok semakin hari adakah dia semakin sayang aku dan dah kenal aku mak dia. Nak tengok harini dia berak macam mana, makan macam mana, tidur macam mana. Gembira bila bangun tidur nampak hadi sihat, nak makan nak susu, hidung tak sumbat, tu maksunya sihat. Ye, asalkan hadi sihat. Nak tahu apa yang dia tengah suka sangat sampai ketawa tutup mata. Nak pujuk apa yang dia beriya sangat nangis nak peluk tu. Nak dukung apa yang dia nak ikut aku sangat tu. Kalau boleh, seluruh gaji aku memang untuk hadi. Seluruh masa aku untuk hadi. Seluruh doa aku untuk hadi. Kalau nak doa untuk hadi maksud nya kena sembahyang cukup. Jadi kalau boleh aku nak jaga solat. Sebab kalau tak, aku akan miss doakan hadi. Padahal aku nak hadi dilindungi-Nya. Tapi aku tak pergi berdoa. Jadi hadi macam mana. Kan.

Puisi pendek untuk Hadi Saif

Hadi,
Kalau tangan mami panjang,
Akan mami capai kan bintang dan bulan,
Kalau mata mami tajam tembus,
Akan mami ramalkan jalan mana yang hadi harus ikut,
Kalau badan mami kebal tajam berduri,
Akan mami lindung hadi dari bahaya,

Tiba tiba tak jadi puisi aku, nak terkencing aku ketawa tiba tiba jadi kokping hahahahahahaha.

Kalau diberi umur panjang,
Janji ku agar kau selamat selalu anak,
Janji ku agar semua harta kekayaan milik kita,
Janji ku agar ada doa selalu kutitip di setiap sujud ku,
Janji ku agar kau tahu menghargai kegembiraan,
Janji ku agar kau tahu atasi kesedihan dan kesusahan,
Janji ku agar kau cukup ilmu dunia akhirat,
Janji ku agar sayang ku pada mu sentiasa ada,
Janji ku agar tidak lupa janji ku padamu anak.

Okay bye nak feeling.



Hai, ada puisi untuk kita ke mami??




Thursday, January 15, 2015

HadiSaif: Selamat Tahun Baru


Hi lama gila tak update. Sibuk dengan semester pertama di universiti malaya sebagai post graduate student. Gittewww. Susah jugak nak bahagi masa, tapi alhamdulillah, berjaya lalui nya. Such a tough months for me tho. Dengan anak sedang membesar, rumah yang nak diurus, kerja lagi, study, assignments, kelas, exams... nampak tak mengeluh di situ. Haha. Tak lah, tak baik.

Semalam hadi masuk 8 bulan. Sekarang dah pandai menyelor (meniarap, commando crawl tu) sungguh laju sekali. Kalau tinggal kejap, kalau tak nangis tu maksudnya dah sampai mana mana la tu haha. Gigi pun dah 6 batang and aku dah siasat, ada 2 lagi bakal tumbuh. Patut lah sakit je time menyusukan. (yeayy, on another note, aku berjaya breastfeed sampai lebih 6 bulan, walaupun campur susu formula). Alhamdulillah hadi tak cerewet, sebab kalau tak kenyang susu aku, dia minum susu formula pun happy je. Menyenangkan hati je alhamdulillah. Okaylah, mami tak tahu lah nak update apa untuk tips masa jaga hadi sebab hadi such a good boy. Hehe.

Selamat tahun baru. Azam tahun baru ni nak kumpul duit rm5 banyak banyak, nak beli kan rumah untuk hadi.


Hadi 4-5 bulan. Asyik ketawa je

Hadi 5-6 bulan. Dah pandai nak main and dah pandai nak marah

Hadi 6-7 bulan. Dah boleh makan solid food!!

Friday, November 14, 2014

HadiSaif : Tidur kan bayi

Dah lama tak blogging. Last bulan 8 haritu. Tu last lah tu before masuk kelas. Lepas mula je semester, semua tak sempat. Harini je sempat sikit sebab aku demam separuh badan dan tak larat nak jaley ke mana mana dan assignment dah siap. Assignment banyak woi haha selalu je menyesal setiap kali bangun pagi nak tinggal kan hadi sebab nak pergi kelas. Hmm, story of my life sangat. Sejak writing aku dah berubah ke arah percakapan cerita anak je, jadi harini masih mood cerita anak juga. Lagipun hadibaby betul betul dah 6 months old! Yahuuu, dah separuh tahun hidup bersama mami! Alhamdulillahhhh..

Harini tiba tiba teringat masa awal awal hadi baru nak belajar tidur malam. Ya Allah masa dalam pantang, aku boleh kira dengan jari berapa jam je aku lelap yang nyenyak. Sampai terfikir adakah berlarutan sampai aku nak naik kerja nanti. But don woli all mommies. Baby harus tahu perasaan risau kita. Especially baby yang asyik nak melekap di t***k kita ni hehe.

Nak dekat dekat naik kerja, biasakan rutin tidur malam dia. Mula mula aku bawak hadi masuk bilik pukul 11 malam (oh masa ni lagi 2 minggu nak naik kerja tapi aku dah balik kl dah). Sumpah agak stress masa tu. Kebetulan bulan puasa, panas yang amat. Masa berpantang dah lah kita tak boleh bersejuk sangat dan cuaca pun tengah kemarau. So nak tidur kan hadi masa tu mencabar. Kipas bukak. Air cond pun bukak. Baju je tak dibuka kan sebab takut kembung and aku pun tak pernah berpengalaman hadi kembung (alhamdulillah). Awal awal hadi tidur mesti nak diriba kan. So aku letak kat riba dan bagi direct feeding juga. Bagi suasana gelap dan senyap je. Apis nak berjalan pun aku tak bagi dia seret kaki. Bayangkan betapa kritikal hadi masa tu. Haha. Hadi masal tu nak ke tidur nya ambil masa juga. Pernah sampai lajak ke pukul 1 dan hadi merengek rengek ): Tepuk salah, bagi susu salah, tukar pampers sudah, sapu minyak sudah, perut tak kembung, runsing kan. Tak tahu macam mana, apis faham sendiri dan beredar ke bilik sebelah mungkin sebab dia penat sangat tak larat dah, terus hadi diam. Haha tak tahu lah kenapa. Tapi aku assume hadi nak hadi-and-mami time only. Diam tapi mata tak pejam pun. Sakit belakang tak usah cakap lah. Haha ini lah pengorbanan ibu ibu yang menyusukan anak. Sakit bekas operate masih bersisa dan sakit belakang pula yang perlu ditanggung sekarang. Tapi, asalkan anak happy kan?

Lepas train pukul 11 malam, aku train hadi pukul 10 malam pulak, lepas tu 9 malam dan sekarang 8 setengah je dia dah moody nak tidur.  Suasana kena sesuai untuk mood tidur. Macam macam juga mami buat. Sediakan selimut busuk dia lah. Beli kan buai lah. Belikan lampu turtle lah. Beli 6 biji puting juga buat khayal. Lain baby lain cara nak tidur kan. Hadi yang penting nak gelap, sejuk senyap dan ada bau dia iaitu mami dia. Nampak tak politik di situ. Dan sekarang tak bergayut sangat dah, asal kan kenyang, hadi dah nak tidur sendiri. Yang penting, ditepuk dan diteman. Lepas tu sekarang sebelum tidur menceceh dulu tu sambil golek golek. Sampai lah tertidur. Pernah one time, dia membebel sampai last position sebelum terlelap dia adalah menonggeng. Haha. Nanti bila teringat aku nak record dan bila dia dah girlfriend nanti nak tunjuk buat bahan. Haha. Okay lah bye. Pau kacang aku dah siap kukus.



Hadi 3-4 bulan. So much laughing!